Kuchnia SuperTrampkarza w SuperDrob

Kuchnia SuperTrampkarza w SuperDrob
  • Autor: bartosz-rygalski
  • 2 marca 2020
  • brak komentarzy

W DNA firmy spożywczej jest budowanie świadomości żywieniowej. Nowy projekt w grupie SuperDrob. Warsztaty dla młodych sportowców i rodziców dzieci.
• Od 07.01 do 05.02 firma SuperDrob zorganizowała w Karczewie warsztaty kulinarno-edukacyjne „Kuchni SuperTrampkarza”.
• W showroom (kuchnia na pokazy i degustacje) przy zakładzie w Karczewie gościli zawodników z klubów sportowych Mazura Karczew, Józefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle.
• Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Teoria + praktyka (gotowaliśmy razem)
• W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.

Program warsztatów kierowany do dzieci
Poszerzenie świadomości żywieniowej i wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla SuperDrob bardzo ważnym wyzwaniem. Dzięki programowi warsztatów „Kuchnia młodego trampkarza” możemy realizować tę misję i pokazujemy, że w DNA firmy spożywczej jest budowanie świadomości żywieniowej.

WARSZTATY KULINARNO-EDUKACYJNE
Od 07.01 do 05.02 miała miejsce pierwsza edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Kuchni SuperTrampkarza”. Zaprosiliśmy do współpracy cztery kluby z powiatu otwockiego, które na co dzień są partnerami firmy SuperDrob. W naszym Showroom (kuchnia na pokazy i degustacje) przy zakładzie w Karczewie gościliśmy zawodników z Mazura Karczew, Józefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób. Podczas warsztatów serowano także dania z kurczaka sielskiego z SuperDrob.
Żeby żyć – musimy jeść. Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. Jako odpowiedzialna społecznie firma spożywcza chcemy promować wiedzę o zdrowym żywieniu i edukować. Jesteśmy producentem żywności i zależy nam, żeby mieć realny wpływ na zdrowe nawyki żywieniowe konsumentów.


SERIA TRZECH WARSZTATÓW
Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej – ułatwiającej przyswojenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz warsztatu kulinarnego. Ze względu na duże różnice wśród zawodników (najmłodsi byli z rocznika 2012, najstarsi z 2003), każda drużyna miała wykłady dostosowane do ich wieku i możliwości. Poruszaliśmy tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.
Przekazywana w przystępny sposób wiedza dotycząca zdrowego odżywiania, ale również bezpieczeństwa i higieny w kuchni, dopełniana była w trakcie części kulinarnej. Robiliśmy zdrowe izotoniki i koktajle przedtreningowe z buraków (przez część zawodników nazywane ze względu na kolor koktajlami truskawkowymi). W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym kleiliśmy kulki mocy i chyba udało nam się przekonać dzieciaki, że daktynella może być zdrowszym, ale równie smacznym, zamiennikiem znanego kremu do kanapek.
Warsztat z odżywiania wyglądał trochę inaczej niż pozostałe. Tutaj gościli również rodzice, którzy mieli wykłady dotyczące edukacji konsumenckiej i tego jak mogą wspierać rozwój i odżywianie swoich sportowców. Wstęp Olgi Sosnowskiej, zajmującej się edukacją w firmie SuperDrob, miał rozwiać krążące w społeczeństwie mity dotyczące mięsa drobiowego, a także przekazać podstawową wiedzę dotyczącą mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Masa merytorycznej wiedzy przekazanej przez dietetyka sportowego – Patrycję Jeziak, z konkretnymi przykładami co, kiedy i dlaczego, miała pomóc rodzicom i uświadomić im jak ważny wpływ na zdrowie dzieci oraz ich wyniki sportowe ma zdrowe odżywianie.
W tym czasie zawodnicy wraz z zawodowym kucharzem – Kamilem Pietrowiczem – przygotowywali dla wszystkich dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, który może być również łatwym do przygotowania obiadem dla całej rodziny. Gotowaliśmy potrawkę z kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Tutaj oba dania oparte były na filecie i ćwiartce z Kurczaka Sielskiego firmy SuperDrob. Miło było patrzeć jak niektórzy po raz pierwszy w życiu mieli okazję używać noża do krojenia frytek, mięsa, czy z zasłuchaniem przyjmowali praktyczne wskazówki p. Kamila – kucharza np. jak kroić cebulę, czy wymieszać dressing do sałaty w duchu zero waste. Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw i miło spędzić resztę popołudnia. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje, czy mecze, a przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi.

 

 

Education